Obecný úrad Jasenov
Jasenov 337
06601 Humenné
tel.: 057-772 27 08, 0917 819 787
e-mail: obecnyurad@jasenov.sk
web: www.jasenov.sk
Pri kompostovaní v akomkoľvek kompostéri platia jednoduché pravidlá. Ich dodržaním vytvoríte kvalitný kompost bez starostí. Vyhnete sa zápachu, hnilobe či nežiaducim návštevníkom v komposte.
Aby sa bioodpad v komopstéri rýchlejšie rozložil, nehnil a nezapáchal je dôležité ho pred kompostovaním zmenšiť. Mal by mať veľkosť maximálne ako palec, približne 5 centimetrov. Preto odporúčame šupky z ovocia a zeleniny už pri čistení krájať na menšie kusy. Suchý materiál, napríklad konáre, môžete naštiepkovať prostredníctvom záhradného štiepkovača. Keďže vzniká hlavne na jar alebo jeseň, uložte ho do vreca v blízkosti kompostéra a pripravte si zásobu na celé obdobie.
Aby kompost nehnil alebo sa v ňom naopak nič nedialo dosiahnete tak, že budete miešať suchý a mokrý materiál. Pokosenú trávu či zvyšky ovocia a zeleniny premiešajte napríklad so štiepkou, suchým lístim, alebo trávu len nechajte preschnúť vedľa kompostéra. Využiť môžete aj rolky z toaletného papiera alebo papierové obaly od vajíčok. Rôznorodá štruktúra navyše umožní lepší prístup vzduchu, čo podporí priebeh kompostovania.
Kompostovanie je proces, pre ktorý je prístup vzduchu nevyhnutný. Väčšina dobrých kompostérov má prevzdušňovacie otvory po celom povrchu a vnútorné rebrovanie. Aby sa však vzduch dostal do všetkých častí kompostu, pri každom pridaní bioodpadu, masu premiešajte.
Ak je obsah kompostéra veľmi vlhký, hnije. To je pre kompostovanie nežiadúci proces. Ak je kompost suchý, rozklad sa zastaví. Pre kompostovanie je vlhkosť dôležitá. Dosiahnete ju práve vyššie spomenutými činnosťami. Správu vlhkosť overíte tak, že z kompostéra vyberiete časť rozloženého materiálu, zovriete v pästi a vznikne vlhká hrudka. Kompost by nemal byť sypký, ani by z neho nemalo tiecť veľa vody.